Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. július 23. Egynapos gemenci vízitúra

20180423_gemenci-vizitura-34.jpg2018. július 23-án 1-napos gemenci vízitúra!

 

 

A különlegesek között is különleges vízitúra.

Gemenc mindig szépséges, tavasztól októberig minden nap evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. de időszakosan, ha megbocsátod az elfogultságot, szerintünk a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe. 

 

 

gemenc_20180421_1140.jpgA tavaszi hóolvadás miatt bekövetkező zöldár idején például hihetetlen lehetőség egy, a bodrogzugi ártéri túrákhoz hasonló, sok szempontból párját ritkító lapátolásra. Amikor a Duna Gemenc környékén elönti az árteret, akkor nem csak a holt-ágakon, hanem bent az erdőben is barangolunk kenukkal. Pontosabban mindig az erdőben lapátolunk, de van úgy, hogy nem partok és a parti erdők között, hanem "bent" a fák között is kacskaringózunk. 

 

gemenci-vizitura-kenutura-gemenc.jpgGemenc enélkül is agyament, ha pedig a fák között is megyünk, az már csak az extra bónusz a torta habján. És persze Gemenchez tartozik, hogy a sodrással szemben is kell tudnunk haladni. A Vén-Duna szűkületében felgyorsuló (a Vén-Duna egy csodás ún. fattyú-ág neve) szembesodrás egy rövidebb szakaszon jól meg is dolgoztat.

 

 

 

 

 

 

2018. július 23-i vízitúra Gemencnél: csodakenuzás (vagy csodakajakozás)

gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpgTalálkozás 9-kor. A vízitúrázást most kezdőknek (emiatt egy pillanatig se habozz, hiszen mindenki volt először, mindenkinek volt első kenus napja, mindenki elkezdte valamikor a vízitúra nevű csodát), vagy a nem nagyon tapasztalt vízitúrázóknak megtanítjuk a kenu irányítását. Hamarosan ügyesen fogtok manőverezni a kenukkal (vagy korlátozott számban kajakokkal). 

 

A találkozás helye: 6500 Baja, Bajának az üdülő övezete és azon belül a Bárka u. és  Ponty utcák sarkán, ami a képen is látható vízparton és "kikötőnél". gemenci-vizitura-20180422_17.jpgA kikötő természetesen csak annyit jelent, hogy a halászcsónakok és a fák között vízre tudjuk tenni a hajókat, ne várj hajókat, de még egy mólót vagy stéget se. Ha itt leszel, rá fogsz ismerni a képen is látható partszakaszra. 

 

Ha van nálatok romlandó élelmiszer, azt érdemes a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és már élelmiszer nélkül jönni a vízre szállás helyére. A találkozás és gyors üdvözlés után el lehet menni mosdóba, majd a felszerelés kiosztása és a hajók vízre tétele után a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk.

 

 

gemenc-vizitura-1241.jpgAmíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot.

 

Ezzel is fokozzuk a biztonságot.
A kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban (k
érjük alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot"majd 11 óra körül indulunk. Azonnal show time, a nagyon spéci Gemenc-hangulat, a Felső-Tiszára hajazó galériaerdők, és - zöldár idején - az "ikonikus" erdőben evezés vár rád. 


vizitura-gemenc-csaladi-kenutura.jpgAttól függően, hogy mennyit örömködünk az ártérben a fák között, 8-10-12-14 km-t teszünk meg az eszementen békés, ha elég csendben evezünk, és nem várják ki az estét, szarvasos, vaddisznós, őzes Vén- és Cserta-Dunán és térségében. Meglepően jó az esély arra is, hogy látsz majd fekete gólyát és rétisast. És igen, lesz, ahol meg is kell húzni a lapátot.  Meg fog szakadni a szíved, de a tempó és a megállások számának és gyakoriságának függvényében 4-5 óra múlva újra a nyílt vízen és a Dunán vagyunk. Leevezünk az indulási pontra, ahol a vízitúra idején parkol(t) a kocsid. 
Ha a nulladik napon jöttök, vagy ha maradtok még a vízitúra után, Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik, a szálláskeresés a booking.com segítségével nagyon egyszerű. 

Sok vízitúránkra lehet jönni a mentőmellényt viselve úszástudás nélkül, Gemenc NEM ilyen, a gemenci kenutúrára csak úszni tudók jöhetnek. A mentőmellény folyamatos becsatolt állapotban történő viselése kötelező


 

 

Hívj / hívjon +36 209 342 760, vagy küldj(ön) e-mailt: szigetkozvizitura@yahoo.com 
(Nem tévedés, a gemenci vízitúrákhoz is nyugodtan használd a szigetkozvizitura kezdetű e-mailünket)

 

 

A Gemenci vízitúrák díja
 

 

20180422_095218.jpgEgyedi vízitúra Gemencen? 
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
Jelentkezés a gemenci vízitúrára a www.vizitura.eoldal.hu honlapon található tájékoztató és az általános szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően az innen 
letölthető jelentkezési lap kitöltés után visszaküldésével (e-mail: szigetkozvizitura@yahoo.com). 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk és másnap vagy a visszaigazolást követő 2. napon kérjük a vízitúra díjának (át)utalását. Csak a vízitúra díja utalandó, a kenuszállítási díj és a vonatjegy díja helyben fizetendő. Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt, hogy "gemenci vízitúra" beírni. A kenutúrára jelentkező(k) nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be. Egyrészt felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás. Ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a lényegtől a helyet. Például ha nem írod be, hogy "gemenci vízitúra", akkor nem tudjuk, hogy a Szigetközbe jössz, hogy drávai vízitúránkra jelentkezel-e vagy - mondjuk - a Lajtára, Mosoni-Dunára jönnél.

Tehát - de ez csak példa - a megjegyzés rovatot így töltsd ki (de a saját címeddel)
4485 Nagyhalász, Kossuth u. 4.
2018. július 23.
Gemenci vízitúra