Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. április 27-28. Gemenci vízitúra (1 vagy 2 nap)

20180423_gemenci-vizitura-34.jpg

2019. április 27-28-án Gemenc-vízitúra gyermekes családoknak, egyedül jövő kultúrlényeknek, pároknak, baráti társaságoknak; választhatóan 1 vagy 2 napban! 
 
 
 
Fontos. Gemenci túráinkra csak akkor várunk, ha tudsz úszni.
gemenc_20180421_1140.jpgDe akkor hurrá, hiszen Gemenc mindig szépséges, sőt, időszakosan, ha megbocsátod az elfogultságot, szerintünk a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe.
Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. 

 

 

 

 

gemenc-kenutura-20180422_135.jpgGemenc mindig gyönyörű, nem csak a tavaszi hóolvadás miatt bekövetkező zöldár idején vagy nyáron érdemes jönni. Bár tény, hogy Gemenc tavasszal a legszuperebb, hiszen ilyenkor kínál lehetőséget lehetőséget egy, a bodrogzugi ártér túrákhoz hasonló, sok szempontból párját ritkító Gemenc-ártéri evezésre. 

 

 

Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Muszáj látni. Evezz velünk fattyú- és holt-ágakon, magas vízállás esetén pedig gyere és barangolj az erdőben kenukkal. 

 

gemenci-vizitura-kenutura-gemenc.jpg

Pontosabban mindig az erdőben lapátolunk, de van úgy, hogy nem partok és a parti erdők között, hanem a fák között is kacskaringózunk. Persze Gemenc enélkül is agyament, ha pedig a fák között is evezgetünk, az már csak a bónusz eper egyik felső molekulája a torta habján. 

 

 

 

 

gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpgÉs Gemenchez tartozik, hogy a sodrással szemben is kell tudnunk haladni. A Vén-Duna szűkületében felgyorsuló (a Vén-Duna egy csodás ún. fattyú-ág neve) szembesodrás egy rövid, (nyugi, 30 méteres) szakaszon meg is dolgoztat.

 

 

 

 

1. napi vízitúra Gemencnél: csodakenuzás (vagy csodakajakozás) a Vén-Duna vidékén

gemenci-vizitura-20180422_17.jpgTalálkozás 10:00-kor, Baján. Baján belül a bajai üdülő övezetben a Bárka és a Ponty utcák képen is látható "sarkán".

Ne klasszikus "utcákat" várjatok, ami a GPS-en utca, az a valóságban földút. 
Ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra.

 

 

gemenc-viziitura-gemenci-kenutura-evezes.jpgIngyen tudsz parkolni olyan környéken, ahol eddig szerencsére soha semmi nem történt még kocsival (sem).

 

 

 

 

Senki sem kenuban született

Gyors üdvözlés után következik a felszerelés kiosztása. Közös erővel a kenukat a partra visszük. 

gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpg

A hajók vízre tétele után a kenuzással most ismerkedőket kenus ördögökké' varázsoljuk. 

Amiatt egy pillanatig se habozz, hogy még nem vízitúráztál! Mindenki volt először kenutúrán, mindenkinek volt első evezése. 
Módszertanilag felkészülten megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni.

 

 

gemenc-vizitura-1241.jpg

Amíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot. Ezzel is fokozzuk a biztonságot.
A kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban.

Kérjük alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot"
11:30 körül show time. Spéci Gemenc-hangulat. A Felső-Tiszára hajazó galériaerdők. Magas vízállás idején erdőben evezés is vár rád. 


20180506_vizitura-gemenc-kenutura-gemencnel-resized.jpgAttól függően, hogy mennyit örömködünk a fák között, 10-12 km-t teszünk meg az eszementen békés, ha elég csendben evezünk, és nem várják ki az estét, szarvasos, vaddisznós, őzes Vén-Dunán és térségében. Meglepően jó az esély arra is, hogy látsz majd fekete gólyát és rétisast. És igen, lesz, ahol meg is kell húzni a lapátot. A tempó, a megállások számának és gyakoriságának függvényében 4-5 óra múlva újra a nyílt vízen és a Dunán vagyunk. Leevezünk az indulási pontra, ahol a vízitúra idején parkol(t) a kocsid. 
Ha a nulladik napon jöttök, vagy ha maradtok még, Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik, a szálláskeresés a booking.com segítségével nagyon egyszerű. 

 

 

 

2. napi gemenci vízitúra 
retisas.jpgÉletedben hányszor láttál fekete gólyát? 20 méterről?

Tudtad-e, hogy a réti sas szárnyának fesztávolsága elérheti a 250 cm-t, de ha éppen nem akkor átlag 230 centi? Szállt-e már 15 méterre feletted? A part szélén békésen turkáló vaddisznó anyuci szokott-e veled "kocaszemet nézni", majd - ha nem talál elég érdekesnek - vonul-e be peckesen a 6 kis csíkos hátújával a sűrűbe. Itt ez megtörténhet. Ha eljössz Gemencre, lehet, hogy utána soha nem fogsz menni állatkertbe. 

Ha kétnapos Gemenc-túrára jöttetek, és már tegnap is voltatok kenuzni, 9 órára gyertek ki az első napon egyeztetett helyre. Ha pedig valaki a kétnapos vízitúra második napján kapcsolódik be a kenutúrába (lehet!)akkor Te / Ön is 9-re érkezzen az e-mailen elküldött helyre.

gemenc-kenutura-20180422_08.jpgLehet, hangsúlyozzuk, hogy a "lehet" csak lehet, szóval a vízállás függvényében lehet, hogy Érsekcsanádról indulunk. 

Ebben a gemenci vízitúrában csak az első napon van kenuzástanulás, tehát csak a második napra akkor gyertek, ha rutinos, tapasztalt kenusok vagytok, akik jól irányítják a hajót. 

 


Naptejezés, bepakolás, wc-látogatás és a vízre szállás után hamarosan - jórészt a vízállástól függően - vagy a Duna egyik szupi fattyú ágán, vagy ha a vízállás megengedi, a Duna-ágat övező erdőben, a fák között is tekergünk. Vadregényes helyen állunk meg ebédelni. 18 vagy 19,9 km-es álom vízitúra után 16 óra körül érkezünk, hajómosás után búcsú, de ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár már egy hét múlva is valamelyik másik vízitúránkra!

vizitura-gemenc-csaladi-kenutura.jpg

Fontos: van sok vízitúránk, ahol az úszástudás nem feltétel, például a Tisza-tavon a mentőmellény viselése elég, a gemenci kenutúráinkra akkor tisztelj meg a jelentkezéseddel, ha tudsz úszni. 

 

 

 

Hívj / hívjon +36 209 342 760, vagy küldj(ön) e-mailt: szigetkozvizitura@yahoo.com 
(Nem tévedés, a gemenci vízitúrákhoz is nyugodtan használd a szigetkozvizitura kezdetű e-mailünket)

 

 

A Gemenci vízitúrák díja
 

 

Egyedi vízitúra Gemencen 
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
Jelentkezés a gemenci vízitúrára a www.vizitura.eoldal.hu honlapon található tájékoztató és az általános szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lap kitöltés után visszaküldésével (e-mail: szigetkozvizitura@yahoo.com). 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni napon vagy a visszaigazolást követő 2. napon kérjük a vízitúra díjának (át)utalását. Csak a vízitúra díja utalandó, és - ha lesz -  a 2. napi kenuszállítási díj és erdei vonatjegy díja helyben fizetendő. Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és a "Gemenc" szót beírni. A túrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Tehát például azt írd be, hogy: 

4485 Nagyhalász, Kossuth u. 4. 

2019. április 27-28.
Gemenc