Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. június 8-9. Gemenci vízitúra gyermekes családoknak, választhatóan 1 vagy 2 napban

20180423_gemenci-vizitura-34.jpg2019. június 8-9-i gemenci vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényeknek, a természettel együtt élni lenni tudó baráti társaságoknak választhatóan 1 vagy 2 napban! Tehát jöhetsz evezni Gemencre csak szombaton egy napra, vagy csak vasárnap egy napra is!


 

 

 

Gemenc = hú..... Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. 

 

 

gemenc_20180421_1140.jpg

Tavasztól őszig az év minden napján evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon, hiszen Gemenc nem csak akkor szép, amikor kilép a Duna a medréből. Gemenc bónuszok nélkül is csoda.

Tényleg. Itt erős esélyed van arra, hogy láss fekete gólyát, egy kétnapos túra során akár ötször láthatsz réti sast, a zajt az elképesztő madárhang kakofónia jelenti. 

 

 

gemenci-vizitura-kenutura-gemenc.jpgGemenc-térségében sok szempontból Szigetköz-kaliberű öröm vár ránk, Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Gemenc a zöldár nélkül is agyament, amikor a fák között is megyünk, az már csak a bónusz kvark a torta habján lévő epren. És persze Gemenchez tartozik, hogy a sodrással szemben is kell tudnunk haladni. A Vén-Duna szűkületében felgyorsuló (a Vén-Duna egy csodás ún. fattyú-ág neve) szembesodrás egy rövidebb szakaszon jól meg is dolgoztat.

 

 

 

1. napi vízitúra Gemencnél: csodakenuzás (vagy csodakajakozás) a Vén-Duna vidékén

gemenci-vizitura-20180422_17.jpgTalálkozás 10:00-kor, Baján. Baján belül a bajai üdülő övezetben a Bárka és Ponty utcák sarkán (a képen is látható vízparton, amire, amikor itt leszel, egészen jól rá fogsz ismerni)De ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra. Ingyen tudsz parkolni olyan környéken, ahol soha semmi nem történt még kocsival (sem). Gyors üdvözlés után el lehet menni a kulturált és ingyenes mosdóba, majd a felszerelés kiosztása és a hajók vízre tétele után a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk. 
gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpgAmiatt egy pillanatig se habozz, hogy még nem vízitúráztál! Mindenki volt először kenutúrán, mindenkinek volt első evezése. Megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. Jól tanítunk. Amíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot.

 

gemenc-vizitura-1241.jpg

Ezzel is fokozzuk a biztonságot.
A kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban. K
érjük alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot"
11:30 körül indulunk. Azonnal show time. Spéci Gemenc-hangulat. A Felső-Tiszára hajazó galériaerdők. És - zöldár idején - erdőben evezés vár rád. 


vizitura-gemenc-csaladi-kenutura.jpgAttól függően, hogy mennyit örömködünk az ártérben a fák között, 8-10-12-14 km-t teszünk meg az eszementen békés, ha elég csendben evezünk, és nem várják ki az estét, szarvasos, vaddisznós, őzes Vén-Dunán és térségében. Meglepően jó az esély arra is, hogy látsz majd fekete gólyát és rétisast. És igen, lesz, ahol meg is kell húzni a lapátot. Egy 20-30 méteres szakaszon a Vén-Duna szűkülete meg fog dolgoztatni. A tempó, a megállások számának és gyakoriságának függvényében 4-5 óra múlva újra a nyílt vízen és a Dunán vagyunk. Leevezünk az indulási pontra, ahol a vízitúra idején parkol(t) a kocsid. 
Ha a nulladik napon jöttök, vagy ha maradtok még a vízitúra után, Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik, a szálláskeresés a booking.com segítségével nagyon egyszerű. 

 

 

 

2. napi gemenci vízitúra
retisas.jpgÉletedben hányszor láttál fekete gólyát? 20 méterről?

Tudtad-e, hogy a réti sas szárnyának fesztávolsága elérheti a 250 cm-t? Szállt-e már 15 méterre feletted? A part szélén békésen turkáló vaddisznó anyuci szokott-e veled farkasszemet (kocaszemet) nézni, majd - ha nem talál elég érdekesnek - vonul-e be peckesen a 6 kis csíkos hátújával a sűrűbe. Itt ez megtörténhet. Ha eljössz Gemencre, lehet, hogy utána soha többé nem fogsz menni állatkertbe. 

Ha kétnapos Gemenc-túrára jöttetek, és már tegnap is voltatok kenuzni, 9 órára gyertek ki az első napon egyeztetett helyre. Ha pedig valaki a kétnapos vízitúra második napján kapcsolódik be a kenutúrába (lehet!)akkor Te / Ön is 9-re érkezzen az e-mailen elküldött helyre.

gemenc-kenutura-20180422_08.jpgLehet, hangsúlyozzuk, hogy a "lehet" csak lehet, szóval a vízállás függvényében lehet, hogy Érsekcsanádról indulunk. 

Ebben a gemenci vízitúrában csak az első napon van kenuzástanulás, tehát csak a második napra akkor gyertek, ha rutinos, tapasztalt kenusok vagytok, akik jól irányítják a hajót. 

 


20180506_vizitura-gemenc-kenutura-gemencnel-resized.jpgNaptejezés, bepakolás, wc-látogatás és a vízre szállás után hamarosan - jórészt a vízállástól függően - vagy a Cserta-Dunán vagy Rezéti-Dunán, vagy ha a vízállás megengedi a Csertát vagy a Rezéti-Dunát övező erdőben szlalomozunk, a fák között is tekergünk. Vadregényes helyen állunk meg ebédelni. Mielőtt levitetjük magunkat a Dunán, egy volt halásztanyán újra kinyújtóztatjuk a lábainkat.   

16:30 körül érkezünk, hajómosás után búcsú, de ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár már egy hét múlva is valamelyik másik vízitúránkra!

Fontos: a gemenci vízitúrára csak úszni tudók jelentkezzenek. Van sok vízitúránk, ahol az úszástudás nem feltétel, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon a mentőmellény viselése tökéletesen elég, a gemenci kenutúráinkra akkor tisztelj meg a jelentkezéseddel, ha tudsz úszni. 

 
 

 

 

Hívj / hívjon +36 209 342 760, vagy küldj(ön) e-mailt: szigetkozvizitura@yahoo.com 
(Nem tévedés, a gemenci vízitúrákhoz is nyugodtan használd a szigetkozvizitura kezdetű e-mailünket)

 

 

A Gemenci vízitúrák díja
 

 

Egyedi vízitúra Gemencen 
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: Jelentkezés a gemenci vízitúrára a www.vizitura.eoldal.hu honlapon található tájékoztató és az általános szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lap kitöltés után visszaküldésével (e-mail: szigetkozvizitura@yahoo.com). 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni napon vagy a visszaigazolást követő 2. napon kérjük a vízitúra díjának (át)utalását. Csak a vízitúra díja utalandó. Ha lesz vasúton történő szállítás, akkor a 2. napi kenuszállítási díj és erdei vonatjegy díja helyben fizetendő. Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét és a gemenci vízitúra időpontját beírni. A túrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Tehát például azt írd be, hogy: 
4485 Nagyhalász, Kossuth u. 4. 

2019. június 8-9.