Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. május 11-12. Gemenci vízitúra, választhatóan 1 vagy 2 napban

20180423_gemenci-vizitura-34.jpg2019. május 11-12-i gemenci vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, választhatóan 1 vagy 2 napban! 

Gemenc mindig szépséges, de időszakosan - ha megbocsátod az elfogultságot - szerintünk a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe.

 

Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. 

 

gemenc-vizitura-1241.jpg

Az év minden napján evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon, hiszen Gemenc nem csak akkor szép, amikor Gemenc környékén kilép a Duna a medréből.  Gemenc bónuszok nélkül is csoda. Itt erős esélyed van arra, hogy láss fekete gólyát, egy kétnapos túra során akár ötször láthatsz réti sast, a "zajt" az elképesztő madárhang kakofónia jelenti. 

 

 

gemenci-vizitura-kenutura-gemenc.jpgGemenc-térségében sok szempontból Szigetköz-kaliberű öröm vár ránk, Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Gemenc a zöldár nélkül is agyament, ha a fák között is megyünk, az már csak az extra eper a torta habján. És persze Gemenchez tartozik, hogy a Vén-Duna szűkületében felgyorsuló (a Vén-Duna egy csodás ún. fattyú-ág neve) szembesodrás egy 30 méteres szakaszon megdolgoztat.

 

 

 

1. napi vízitúra Gemencnél: csodakenuzás (vagy csodakajakozás)

gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpgTalálkozás a vízitúra első napján 10-kor. A találkozás helye: 6500 Baja, Bajának az üdülő övezete és azon belül a Ponty és Bárka utcák sarka. 
A vízitúrázást most kezdőket (emiatt egy pillanatig se habozz, hiszen mindenki volt először vízitúrának, mindenkinek volt első kenus napja), egyszóval a jó értelemben vett kezdőket, vagy nem nagyon tapasztalt vízitúrázókat megtanítjuk a kenu irányítására. 

Illetve, ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes még a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és már romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra. Amikor itt vagy, gyors üdvözlés után el lehet menni mosdóba, majd a felszerelés kiosztása, és a hajók kb. 5 perces vízhez vitele (gurítása) után a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk.

20180506_vizitura-gemenc-kenutura-gemencnel-resized.jpgAmíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot. Amivel csak lehet, fokozzuk a biztonságot.
A kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban. Fürdőruhát érdemes hozni és két nagy szemeteszsákot hozzatok. K
érjük indulás előtt alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot". 
11:30 körül indulunk. 
Azonnal show time, Gemenc-hangulat, a Felső-Tiszára hajazó galériaerdők, vagy ha éppen szerencsésen magas a vízállás, az erdői fái közötti evezés vár rád. 


vizitura-gemenc-csaladi-kenutura.jpgA vízállástól függően kb. 10 km-t teszünk meg az eszementen békés, ha csendben evezünk, szarvasos, vaddisznós, őzes Vén-Dunán és térségében. Egy szigetnél lehet majd strandolni, fürdeni is, nagyon helyes a táj. Meg fog szakadni a szíved, de a tempó és a megállások függvényében 3-4 óra múlva újra a nyílt Dunán vagyunk. Közben lesz olyan rész, ahol meg kell húzni a lapátokat.

A Kis-Koppány mellett megszemlélünk egy helyes oldalágat és leevezünk az indulási pontra, ahol a nap során parkolt a kocsid. Itt még hajótisztításra kérünk és kérjük, hogy segíts a kenuk visszavitelében, ill. trélerre rakásában. 

Természetesen Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik. A szálláskeresés a booking.com segítségével kb. 30 mp. lesz.  

 

 

2. napi gemenc-ártéri vízitúra: 19 km eufória
retisas.jpgÉletedben hányszor láttál fekete gólyát? Ok. És 20 méterről?

Tudtad-e, hogy a réti sas szárnyának fesztávolsága 230-250 cm? Szállt-e már sas 15 méterre feletted? A part szélén békésen turkáló vaddisznó anyuci szokott-e veled farkasszemet (kocaszemet) nézni, majd - ha nem talál elég érdekesnek - vonul-e be peckesen a 6 kis csíkos hátújával a sűrűbe. Itt ez megtörténik. Akarod látni? Ha eljössz Gemencre, lehet, hogy utána soha többé nem fogsz menni állatkertbe. 

 

9 órára gyertek az érsekcsanádi Duna-partra. Az autókat az Érsekcsanádi révnél lehet hagyni. 

 


Naptejezés, bepakolás, wc-látogatás és a vízre szállás után kicsit felevezünk, keresztezzük a Nagy-Dunát és a Veránka-sziget csücskénél kezdjük a kenutúrát.

Vadregényes helyen állunk meg ebédelni, eszement helyen kenuzunk.  

16:30 körül érkezünk, hajótisztítás és a kenuk visszavitele után (részben) szomorú búcsú, ill. viszontlátásra akár már most a nyáron valamelyik másik vízitúránkon. Majd a túravezető a sofőröket visszareppenti Érsekcsanádra, akik lehozzák a kocsikat és felveszik a családtagokat.

Fontos. Gemenci túráinkra csak akkor jelentkezz, ha tudsz úszni és elfogadod, hogy (a ti érdeketekben) a mentőmellényt viselni kötelező. Sok vízitúra-helyszínünkön elég a mentőmellény, pl. a tisza-tavi túráinkra jöhetsz úszástudás nélkül, viszont Gemencre csak az úszni tudókat várjuk. 

 

 

 

Hívj / hívjon +36 209 342 760, vagy küldj(ön) e-mailt: szigetkozvizitura@yahoo.com 
(Nem tévedés, a gemenci vízitúrákhoz is nyugodtan használd a szigetkozvizitura kezdetű e-mailünket)

 

 

A Gemenci vízitúrák díja
 

 

Egyedi vízitúra Gemencen 
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: Jelentkezés a gemenci vízitúrára a www.vizitura.eoldal.hu honlapon található tájékoztató és az általános szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lap kitöltés után visszaküldésével (e-mail: szigetkozvizitura@yahoo.com). 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni napon vagy a visszaigazolást követő 2. napon kérjük a vízitúra díjának (át)utalását. Csak a vízitúra díja utalandó. Ha lesz vasúton történő szállítás, akkor a 2. napi kenuszállítási díj és erdei vonatjegy díja helyben fizetendő. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét és a gemenci vízitúra időpontját beírni. A túrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be! Egyrészt felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás. Ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Végül írd be, hogy "Gemenc", hogy tudjuk melyik vízitúránkra jössz és ne mondjuk 300 kilométerre egy Mosoni-Duna vízitúrán várjunk. 

Tehát például azt írd be, hogy: 
2092 Budakeszi, Széchenyi u. 21/f. 

2019. május 11-12.
Gemenc